
ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Tο Οινοποιείο Κλάδος είναι μια οικογενειακή
επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1997 με πρωτοβουλία
του Εμμανουήλ Κλάδου ο οποίος είναι χημικός-
οινολόγος από το 1979.Οι πρώτες εγκαταστάσεις
ήταν ένας μικρός χώρος στο δήμο Ρεθύμνου και
είχε παραγωγή περίπου 20.000lt οίνου ετησίως.
Η παραγωγή κάθε χρόνο αυξανόταν με σταθερούς
ρυθμούς και πριν το 2000 ξεκίνησαν τα πρώτα
βήματα στην εμφιάλωση με την τοπική ποικιλία
Βιδιανό.
Είμαστε ένα από τα πρώτα οινοποιεία που πίστεψε
και προσπάθησε να αναδείξει αυτήν την ιδιαίτερη
και σπάνια ποικιλία.


Το 2007 το οινοποιείο μεταφέρθηκε στη Σκεπαστή
Ρεθύμνου σε ένα σύγχρονο κτίριο 700 τετραγωνικών
μέτρων και ο εξοπλισμός του ενισχύθηκε σημαντικά
με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στην παραγωγή
και στην εμφιάλωση. Το 2012 το οινοποιείο κέρδισε
την ενεργειακή του επάρκεια με την εγκατάσταση
φωτοβολταϊκών, ενώ από το 2013 περιβάλλεται από
έναν αμπελώνα όπου καλλιεργείται, σύμφωνα με
τα βιολογικά πρότυπα της ΔΗΩ, η τοπική λευκή
ποικιλία Βιδιανό.
Το 2014 η επιχείρηση πέρασε στη νέα γενιά της
οικογένειας, τον Στέλιο, που μεγάλωσε μέσα στο
οινοποιείο και είναι απόφοιτος του τμήματος
Χημείας του πανεπιστημίου Κρήτης με μεταπτυχιακές
σπουδές στην Οινολογία τόσο στο πανεπιστήμιο της
Πιατσέντζα όσο και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Αθηνών. Από το 2015 το οινοποιείο είναι πλέον και
επισκέψιμο. Νέος εκσυγχρονισμός πραγματοποιήθηκε
από το 2020 έως το 2022 τόσο στον εξοπλισμό όσο
και στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου.


Σήμερα παράγονται περίπου 100.000lt το χρόνο.
Οινοποιούνται οι ερυθρές ποικιλίες Κοτσιφάλι,
Λιάτικο και Cabernet Sauvignon καθώς και οι
λευκές ποικιλίες Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας και
Sauvignon Blanc.