
Όνομα προϊόντος:
Pink Blackbird
Ποικιλία: Κοτσιφάλι
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Κρήτης
Εσοδεία: 2024
Χρόνος ζωής: 2 χρόνια
Αλκοόλ: 14% vol / Οξυτητα: 6,40g/l / pH: 3,38
Υπολειπόμενα σάγχαρα: 1,5g/l
Αμπελώνας: Πεζά Ηρακλείου
Εδάφη: Αργιλώδη
Υψόμετρο: 400m
Ηλικία: 16 έτη
Στρεμματική απόδοση: 9 tn/ha
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Kοτσιφάλι:
Ερυθρή ποικιλία-ορόσημο
του ονομαστού αμπελώνα στην
Κρήτη, η οποία καθορίζει το
στυλ πολλών ερυθρών ξηρών
οίνων αυτής της εξαιρετικά
σημαντικής οινοπαραγωγικής
περιοχής του Αιγαίου πελάγους.
Διαθέτει μαλακό, γλυκόπιοτο
και φορτωμένο με αρώματα
δαμάσκηνου χαρακτήρα.
Το σαρκώδες Κοτσιφάλι -που
μπορεί και να χαρακτηριστεί
και ως το Merlot της Κρήτης-
βρίσκει όλο και συχνότερα το
δρόμο του σε μονοποικιλιακές
εμφιαλώσεις. Συμμετέχει ωστόσο
και σε χαρμάνια, με ποικιλίες
όπως το Μανδηλάρι αλλά και
το Syrah.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ο τρύγος γίνεται χειρονακτικά
από τις 1 έως τα 10 Σεπτεμβρίου.
Ο μούστος παραμένει σε επαφή
με τον πολτό για 2 ώρες με σκοπό
να πετύχουμε ένα απαλό ροζ χρώμα.
Κλασσική ροζέ οινοποίηση λαμβάνει
χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές
και σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες
15° C – 18° C. Όταν ολοκληρωθεί η
αλκοολική ζύμωση το κρασί
μεταγγίζεται και ξεκινάει αμέσως
η ωρίμανση για 4 μήνες σε ιδανικές
συνθήκες.

Ο Ρ Γ Α Ν Ο Λ Η Π Τ Ι Κ Η
Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η
Χρώμα απαλό ροζ. Πολύπλοκα αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φράουλας, εσπεριδοειδή και ανθικά αρώματα συμπληρώνουν το μπουκέτο του κρασιού. Η φρουτώδης και βοτανική γεύση, η έντονη φρεσκάδα καθώς επίσης και η τραγανή οξύτητα ξεχωρίζουν στο στόμα. Η επίγευση είναι έντονη με μεγάλη διάρκεια.
Σερβίρεται στους 9°C – 11°C και συνοδεύει άριστα θαλασσινά, κρητική κουζίνα, γεμιστά, ντολμάδες, ντάκο φασολάκια, αρακά ζυμαρικά και μια μεγάλη ποικιλία τυριών.
Ε Τ Ι Κ Ε Τ Α
The Pink Blackbird:
Η ποικιλία Κοτσιφάλι ωριμάζει
αρκετά πρώιμα και έτσι είναι
αγαπημένη τροφή για το πτηνό
Κοτσιφός, από το οποίο παίρνει
και το όνομά της. Στα αγγλικά ο
Κοτσιφός μεταφράζεται σαν
Blackbird.